Bazele Clinice Si Tehnice Ale Protezarii Fixe Bratu Pdf !!TOP!!
LINK ---> https://urlin.us/2tAyxX
Bazele clinice si tehnice ale protezarii fixe: o carte de referinta pentru studenti si medici stomatologi
Protezarea fixa este o ramura importanta a proteticii dentare, care se ocupa de restaurarea functiei si esteticii dentare prin intermediul unor lucrari protetice fixate pe dinti naturali sau pe implanturi. Aceasta carte, scrisa de profesorii Dorin Bratu si Robert Nussbaum, reprezinta o sursa de informatie actualizata si completa despre bazele clinice si tehnice ale protezarii fixe, adresandu-se atat studentilor la medicina dentara, cat si medicilor stomatologi practicieni.
Cartea este structurata in 16 capitole, care acopera aspecte fundamentale precum: anatomia si biomecanica aparatului dento-maxilar, ocluzologia si articulatorul, materialele dentare folosite in protezarea fixa, principiile de pregatire a dintilor suport, tehnicile de amprentare si de realizare a modelelor de lucru, tipurile de lucrari protetice fixe (coroane, punti, fatete etc.), etapele clinice si tehnice ale executiei si inserarii lucrarilor protetice fixe, complicatiile si intretinerea protezelor fixe.
Cartea este bogat ilustrata cu imagini color, scheme, tabele si algoritmi, care faciliteaza intelegerea conceptelor si a procedurilor prezentate. De asemenea, cartea contine numeroase exemple de cazuri clinice rezolvate, care ilustreaza aplicarea practica a cunostintelor teoretice. Fiecare capitol se incheie cu un rezumat al punctelor cheie si cu o bibliografie selectiva pentru aprofundarea subiectelor abordate.
Bazele clinice si tehnice ale protezarii fixe este o carte de referinta pentru domeniul protezarii fixe, care ofera o viziune moderna si integrata asupra acestui domeniu complex si dinamic. Cartea este disponibila in format pdf pe site-ul editurii Signata Timisoara[^1^] sau pe platforma Scribd[^2^].
Un aspect esential al protezarii fixe este stabilirea unui plan de tratament adecvat pentru fiecare pacient in parte, in functie de starea clinica si de dorintele acestuia. Planul de tratament trebuie sa tina cont de factori precum: numarul si pozitia dintilor lipsa, starea dintilor ramasi, prezenta sau nu a implanturilor, tipul de ocluzie, gradul de resorbtie al crestei alveolare, conditiile parodontale, estetica faciala si dentara, costul si durabilitatea lucrarilor protetice. Planul de tratament trebuie sa fie discutat si acceptat de pacient, dupa ce i se explica avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni terapeutice.
Odata stabilit planul de tratament, se trece la etapa de pregatire a dintilor suport pentru protezarea fixa. Aceasta etapa presupune indepartarea tesuturilor dentare cariate sau fracturate, realizarea unor cavitati sau a unor fatete de reducere a dintilor, in functie de tipul de lucrare protetica aleasa. Scopul pregatirii dintilor este de a crea spatiu suficient pentru materialul protetic, de a asigura o retentie si o rezistenta adecvate pentru lucrarea protetica si de a respecta principiile biomecanice si estetice. Pregatirea dintilor se face cu ajutorul unor instrumente rotative (freze), sub irigatie constanta si cu anestezie locala.
Dupa pregatirea dintilor suport, se realizeaza amprentarea acestora, adica obtinerea unei copii negative a formei lor. Amprentarea se face cu ajutorul unor materiale plastice (silicoane, alginat etc.), care se introduc intr-o lingurita speciala si se aplica pe dintii pregatiti. Dupa ce materialul se intareste, se indeparteaza amprenta de pe dinti si se verifica daca este corecta si completa. Amprenta se trimite apoi la laboratorul tehnic dentar, unde se toarna un model de lucru din gips. Pe acest model se vor realiza lucrarile protetice fixe conform indicatiilor medicului. 061ffe29dd